
Değerlendiren;Yasin Apaydın
İSAR, Temmuz ayında Suudi Arabistan Ümmü’l-Kurâ Üniversitesi’nden Dr. Muvaffak Abdülkadir Hoca’yı ağırladı. 1951 Basra doğumlu olan Muvaffak Hoca, lisans eğitimini Bağdat’ta Külliyetü’ş-Şeria’da tamamladıktan sonra lisansüstü eğitimi için Riyad’a gitmiş ve hadis ilimleri alanında doktorasını İmam Muhammed b. Suud Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Mekke Ümmü’l-Kurâ Üniversitesine hadis ve tefsir ilimleri hocası olarak atanan Muvaffak Hoca, tahkik çalışmalarıyla tanınmaktadır. Bunların arasında İbn Salah’ın Edebü’l-Müftî ve’l-Müsteftî’si, Birzâlî’nin Meşyahatü İbn Cemâ‘a’sı, Darekutnî’nin el-Mu’telif ve’l-Muhtelif’i sayılabilir.
Tahkik atölyesi adı altında üç seminerden oluşan çalışmada, hocanın Tevsîkü’n-Nass ve Zabtuhâ inde’l-Muhaddisîn başlığını taşıyan kitabı merkeze alınarak, ilmî neşirle ilgili teorik çerçeve detaylı bir şekilde ele alındıktan sonra pratik olarak yazma metinler üzerinden öğrenilen bilgiler tatbik edildi. Kitabın başlığından da anlaşılacağı üzere Dr. Abdülkâdir, hadis usûlü alanında telif edilen eserlerin bugünkü tahkik ilmi açısından ilham verici olabileceği kanaatindedir. Atölyede tahkik ilminin Avrupalı müsteşrikler eliyle ortaya konulup geliştirildiği şeklindeki söylemlere karşı çıkılarak, muhaddislerin hadis metinlerini zapt etmek için vaz’ ettikleri hüküm ve kurallar çerçevesinde yazma eserlerin kritik neşirlerinin yapılmasının gereği üzerinde durulmuştur. Atölyenin son günü Darekutnî’nin el-Mu’telif ve’l-Muhtelif adlı eserinin muhtelif nüshaları arasında karşılaştırmalar yapılarak, tahkikli neşrin bilfiil örneği sergilenmiştir.
Muvaffak Abdülkadir Hoca ile birlikteliğimiz sadece tahkik atölyesi ile sınırlı kalmadı. Bizlerle beraber kaldığı süre zarfında Buharî-i Şerif vb. hadis kitaplarını okuma ve muhtelif hadis meselelerini kendisiyle müzakere etme imkânı bulduk. Fırsat buldukça, üniversite eğitimi boyunca kendilerinden istifade etme imkânı bulduğu Abdülfettah Ebu Gudde, Muhyiddin el-Karadağî, Ebu’l-Hasan en-Nedvî, Emced Zehâvî, İbn Bâz, İbn ‘Useymîn gibi devrinin önde gelen ulemâsı hakkında kendisiyle sohbet ettik. İsmini saydığımız âlimler arasında hoca üzerinde en derin etkiyi Ebu Gudde Hoca’nın bıraktığını müşahede ettik. Onun ilmî tavır ve ciddiyetini kendisine örnek olarak alan hoca bu tavrı sürdürmeye devam etmektedir.
Sadece bir üniversite hocası olmanın ötesinde, Mekke’de birçok yabancı öğrencinin iaşe ve ibatesini üstlenen hoca, evini bir ilim merkezi olarak kullanmakta, gurbetteki öğrencilere rehberlik etmektedir. Türkiye’de son yıllarda faaliyetleri hızla artan İSAR benzeri kurumların İslâm dünyası için çok mühim bir yerde durduğunun altını ısrarla çizen hoca, İslâm ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesinin bu tür kurumlar aracılığı ile olmasını can u gönülden istemektedir. Biz de hocanın bu temennisine katılarak, ileride Mekke Ümmü’l-Kura Üniversitesi başta olmak üzere İslâm ülkelerindeki ilmî araştırma merkezleri ile Türkiye’deki ilmî kurumların karşılıklı ilişkilerini güçlendirmesini ümit etmekteyiz.
İSAR olarak Dr. Muvaffak Abdülkadir Hoca’ya atölye çalışması boyunca gösterdiği ilmî yetkinlik ve yakınlıktan dolayı müteşekkiriz.
Bir yanıt bırakın